Ga naar de inhoud

Een menselijk avontuur

Le Pedalo is niet alleen een supermarkt, maar vooral een menselijk avontuur voor de medewerkers. Zij komen samen om een winkel op te zetten en te beheren die beantwoordt aan hun behoeften, aan die van hun omgeving en van de producenten rondom hen. 

Winkelen wordt zo ook de gelegenheid om deel te nemen aan een gemeenschappelijk project, om je vaardigheden ten dienste te stellen van een winkel waar men zich goed voelt, en om deel te nemen aan een democratisch besluitvormingsproces. Het is ook veel delen en gezelligheid!

Een aanpak die zin heeft

Boodschappen doen in een samenwerkingssupermarkt/collaboratieve supermarkt zoals Le Pedalo betekent lokale, biologische en fairtradeproducten consumeren – en soms zelfs alledrie tegelijk. De producten worden namelijk geselecteerd door de samenwerkers, met respect voor de korte ketens, de Aarde, de Mensen, en vooral, op basis van een bottom-up proces. Hier nemen we afstand van de grote ketens die winst belangrijker vinden dan weerbaarheid, en handelen we in geweten.

 

Een evolutief project

Het project wordt in drie fasen ontwikkeld. Tot begin december zaten we in fase 1: De e-shop. Bestellingen van droge goederen werden geplaatst via een e-shop “La Tribu”. Vandaag zijn we in de tweede fase van het project: de Labo-markt. Dit is een fysieke winkel die groenten en fruit en een ruimer assortiment producten aanbiedt. Tegen 2022 zal het laatste project het licht zien: een SUPERMARKT met meer dan 300 producten.

Een duurzame investering

Als u investeert in een startende onderneming (minder dan 4 jaar oud) zoals Le Pédalo Supermarché, kunt u profiteren van de Tax Shelter: een belastingvermindering van 45% op het geïnvesteerde bedrag (met een maximum van 640€ per jaar). Dit is misschien niet veel, maar het maakt het toch gemakkelijker om actie te ondernemen: voor elke 100€ die u investeert in de coöperatie Le Pédalo Supermarché, geniet u een belastingvermindering van 45€. Als coöperant ontvangt u elk jaar een attest waarmee u deze belastingvermindering kunt krijgen. Voor meer informatie, klik hier: Fisconetplus (fgov.be).