Ga naar de inhoud

  Le Pédalo is een coöperatieve, participatieve supermarkt zonder winstoogmerk, en met een sociaal doel.

Opgericht door burgers voor burgers, in hun lokale omgeving, in Etterbeek, om anders te consumeren (selectie van producten door de coöperanten, lage marges dankzij het maandelijkse werk van de coöperanten – in shiften – waardoor een aantrekkelijke verkoopprijs kan worden geboden aan de gemeenschap van coöperanten).

Ze is geïnspireerd op de BEEScoop, de allereerste coöperatieve supermarkt in Brussel en gevestigd in Schaarbeek. Dit model heeft zich reeds bewezen in de Verenigde Staten, met name in Brooklyn, New York, waar in 1973 de Park Slop Food Coop is opgericht. Het is op dit model dat wij onze activiteit baseren.

Dit model is gebaseerd op het drieledige engagement van zijn leden. Inderdaad, de samenwerker is tegelijkertijd :

Eigenaar

Elke coöperant wordt eigenaar van de coöperatie door op een aandeel in te schrijven. Hij beslist dus over de organisatie en de beleidslijnen van zijn supermarkt. Om de financiële toegankelijkheid te bevorderen, zijn er verschillende soorten aandelen beschikbaar.

Werknemer

Hij verbindt zich ertoe om elke 4 weken 3 uur in de supermarkt te werken. Het merendeel van de taken wordt door de leden uitgevoerd, waardoor de kosten kunnen worden gedrukt en een coöperatieve dynamiek kan worden opgebouwd.

Klant

De Pedalo e-shop is alleen toegankelijk voor coöperanten, maar het is mogelijk om hem gedurende een maand te testen. Er worden voornamelijk voedingsproducten van hoge kwaliteit tegen verlaagde prijzen aangeboden.

Le Pédalo wil winstgevend en financieel onafhankelijk zijn, maar geen winst maken (geen financiële dividenden). Daarom heeft Le Pédalo gekozen voor de vorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, met een sociaal doel, erkend door de  Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC).